בשנת 1922 הציג קארל צ'אפק, פילוסוף ומחזאי צ'כי, מחזה המתאר מדענים שהצליחו ליצור חומר המחקה את תכונות הפרוטופלסמה. "מדוע לבלות 20 שנה ביצירתו וחינוכו של אדם מבוגר?" שואל המדען בספרו של צ'אפק. "אם לא נמצא דרך לעשות זאת מהר יותר מהטבע, ניאלץ לסגור את החנות". הרעיון הזה, התחליף האולטימטיבי לרכישת ידע בתהליך אטי, לא יעיל …
מדע
רעיון למו"מ עם איראן: פיתוח כורים גרעיניים שיכולים להפיק חשמל – אבל אינם מסוגלים ליצור נשק גרעיני
"כורי דגירה" גרעיניים עשויים לתת לנו ארכה של אלפי שנים, למציאת פתרון טוב יותר למשבר האנרגיה. כורים עתידיים כאלה עשויים לאפשר לאיראן הפעלת תחנות כוח גרעיניות שלא יהוו איום צבאי. הבעיה היא שכורי הדגירה הקיימים כיום מבוססים על תגובת שרשרת גרעינית בפלוטוניום 239, "חומר הנפץ" של פצצה גרעינית מתקדמת. מצד שני, ככל שיהיו בעולם יותר …
קסמי המדע? או מדעי הקסם? – מה בין אייזיק ניוטון לחיפוש מסרים נסתרים, בתנ"ך?
בעוד ימים אחדים, ב-31 במרץ ימלאו 298 שנים למותו של אייזיק ניוטון, הנחשב על-ידי רבים כגדול הפיזיקאים בהיסטוריה של המדע (לפני איינשטיין). אבל עד כמה מי שגילה את כוח המשיכה (הכבידה), ופיתח את החשבון הדיפרנציאלי והאינטגרלי (אינפיניטיסימלי, או בקיצור, בישראל, חדו"א – וראו הערה בסיום המאמר), היה נאמן לערכי ולעקרונות המדע ה"רציונלי"? השאלה הזאת, שנראית …
זהירות! מדענים דורכים על נחשים
דייג, אוהב דגים? בטח אוהב. אבל אם אוהב, למה מוציא אותם מהמים, אין להם מים לנשום, נחנקים – ומתים. אם אוהב אותם, למה הורג אותם? זה יחס זה? (הגשש החיוור). מדען, אוהב נחשים? בטח אוהב. הוא מתפרנס מהם, חוקר אותם, מקבל משכורת, קביעות באוניברסיטה, תקציב לשיתוף פעולה מדעי בין-לאומי, כולל תקציב לנסיעות לכנסים במקומות הכי …
תראו, ציפור – על תפקידה של שירת ציפורים בבחירת בית גידול מיטבי.
איכות בית הגידול של ציפורים חשובה במיוחד במהלך נדידה מכיוון שהיא יכולה להשפיע על יעילות חיפוש המזון, קצב צבירת אנרגיה, הימנעות מסיכונים פוטנציאליים ומתוך כך על מועד היציאה אל המשך המסע הבין-יבשתי המפרך. סימנים קוליים או ויזואליים באתרי המנוחה מאפשרים לציפורים לבצע בחירה מושכלת בבתי גידול איכותיים יותר. רמזים אלו יכולים לבוא לידי ביטוי בנוכחות …
היה? או לא היה? על הגבול בין שקר לאמת
בתקופה זו, שבה קשה להבחין בין אמת לשקר, ושיש מי שטורחים רבות כדי לטשטש עוד יותר את הגבול, דומה שאחד מהחופים הבטוחים היחידים שנותרו הוא המחקר המדעי. האומנם? מניפולציה עכשיו בשנת 1996 שלח הפיסיקאי אלן סוקאל (Alan Sokal), מאוניברסיטת ניו-יורק, מאמר לכתב-העת המדעי Social Text היוצא לאור באוניברסיטת דיוק, ומתמקד בחקר התרבות. הכותרת: "מרחיבים את …