מדע

אפס התנגדות – על זיופים, תככים ומדענים

בשנת 1970 פירסם סופר המדע הבדיוני לארי ניבן, את ספרו רב המכר "עולם טבעת", מעין מושבת חלל ענקית שנבנתה על-ידי גזע חייזרי שנעלם, ואשר התבסס על עקרונות דומים לאלה שהעלה הפיסיקאי פרימן דייסון. "מגלי הארצות" שיצאו לבחון את עולם הטבעת (על סיפו של האלף השלישי לספירה), מעלים בעצם קיומם שאלות מהותיות, כגון האם יש גבול …

המשיכו בקריאה

מיוחד ליום האשה: סיפור על מדענית בעלת זוג אופניים, אנטישמיות – ופרס נובל

מה הסיכוי שמחקר שאשה אחת, לבד, ביצעה בחדר השינה שלה, בעודה נרדפת על רקע פוליטי-גזעני ונאלצת לעבור מביתה שבעיר לבית כפרי מרוחק, יוביל לקבלת פרס נובל בפיסיולוגיה או רפואה? התשובה על השאלה הזאת ברורה למדי, ובכל זאת, זה בדיוק מה שקרה לריטה לוי מונטלצ'יני. לעתים, מתברר, המציאות – בסיוע רוח האדם – עולה על הדמיון. …

המשיכו בקריאה

מיוחד ליום האשה – הסיפור על האם הצעירה שזכתה בפרס נובל בפיסיולוגיה או רפואה

בסתיו של שנת 2012, התמנתה מריסה מאייר למנכ"לית ענקית האינטרנט והתקשורת יאהו. היא הייתה אז בת 38, כשמאחוריה ניסיון רב שנים בתפקידי ניהול ופיתוח בגוגל. ביום שבו פורסם דבר מינויה, הודיעה מאייר שהיא בהריון, ושבדעתה לקחת חופשת לידה מקוצרת, ולחזור לעבודה שבועיים בלבד לאחר הלידה. ההודעה הציתה ביקורת עולמית על "האם המזניחה", כשדברי ההגנה המעטים …

המשיכו בקריאה

על אינטגריטי, חקר האינטגריטי – ומה ש(לפעמים) ביניהם

היא הייתה, תמיד, מהירה מאוד ופרודוקטיבית מאוד. מאותם טיפוסים שרושמים שבעה ימי עבודה בשבוע, עם 18 שעות עבודה ביום. והיא פרסמה – כמעט תמיד עם שותפים למחקר – עשרות רבות של מאמרים מדעיים בכתבי-העת האקדמיים המובילים בעולם. אבל נכון לעכשיו (26 ביוני 2023), פרופ' פרנצ'סקה ג'ינו מבית-הספר היוקרתי בעולם למינהל עסקים, בהרווארד, בוסטון, ארה"ב – …

המשיכו בקריאה

פרפרים בבטן האדמה – מה יהיה כשהם יתחילו לעוף?

  בחודש פברואר 1975 פינו השלטונות הסיניים כמיליון בני-אדם מאיזור רחב ידיים בדרום מנצ'וריה. בהתראה של דקות, הועלו תושביו של חבל ארץ שלם על כלי רכב שונים שגויסו למטרה זו – והורחקו מבתיהם. כעבור שעות אחדות, כשהאזור היה ריק מאדם, התחוללה בו רעידת אדמה עזה, בדרגה של 7.3 בסולם ריכטר. שלטונות סין מעריכים כי חייהם …

המשיכו בקריאה

"תוציאו להם, לפחות, את המוח" – על המדע והמדענים תחת המשטר הנאצי

"תראו חבר'ה, אם אתם הולכים להרוג את האנשים האלה, תוציאו להם לפחות את המוחות החוצה, כדי שנוכל להשתמש בחומר הזה למחקר מדעי". קטע זה מעדותו של פרופ 'יוליוס האלרפורדן ממכון הקיסר וילהלם לפסיכיאטריה ולחקר המוח שליד מינכן, כלול בספר "מדע קטלן", שכתב המדען הגרמני בנו מילר-היל (תרגום: דניאל נדב, הוצאת" מאגנס"). פרופ' האלרפורדן קיבל את …

המשיכו בקריאה