מדע

מיוחד ליום האשה – הסיפור על האם הצעירה שזכתה בפרס נובל בפיסיולוגיה או רפואה

בסתיו של שנת 2012, התמנתה מריסה מאייר למנכ"לית ענקית האינטרנט והתקשורת יאהו. היא הייתה אז בת 38, כשמאחוריה ניסיון רב שנים בתפקידי ניהול ופיתוח בגוגל. ביום שבו פורסם דבר מינויה, הודיעה מאייר שהיא בהריון, ושבדעתה לקחת חופשת לידה מקוצרת, ולחזור לעבודה שבועיים בלבד לאחר הלידה. ההודעה הציתה ביקורת עולמית על "האם המזניחה", כשדברי ההגנה המעטים …

המשיכו בקריאה

על אינטגריטי, חקר האינטגריטי – ומה ש(לפעמים) ביניהם

היא הייתה, תמיד, מהירה מאוד ופרודוקטיבית מאוד. מאותם טיפוסים שרושמים שבעה ימי עבודה בשבוע, עם 18 שעות עבודה ביום. והיא פרסמה – כמעט תמיד עם שותפים למחקר – עשרות רבות של מאמרים מדעיים בכתבי-העת האקדמיים המובילים בעולם. אבל נכון לעכשיו (26 ביוני 2023), פרופ' פרנצ'סקה ג'ינו מבית-הספר היוקרתי בעולם למינהל עסקים, בהרווארד, בוסטון, ארה"ב – …

המשיכו בקריאה

פרפרים בבטן האדמה – מה יהיה כשהם יתחילו לעוף?

  בחודש פברואר 1975 פינו השלטונות הסיניים כמיליון בני-אדם מאיזור רחב ידיים בדרום מנצ'וריה. בהתראה של דקות, הועלו תושביו של חבל ארץ שלם על כלי רכב שונים שגויסו למטרה זו – והורחקו מבתיהם. כעבור שעות אחדות, כשהאזור היה ריק מאדם, התחוללה בו רעידת אדמה עזה, בדרגה של 7.3 בסולם ריכטר. שלטונות סין מעריכים כי חייהם …

המשיכו בקריאה

"תוציאו להם, לפחות, את המוח" – על המדע והמדענים תחת המשטר הנאצי

"תראו חבר'ה, אם אתם הולכים להרוג את האנשים האלה, תוציאו להם לפחות את המוחות החוצה, כדי שנוכל להשתמש בחומר הזה למחקר מדעי". קטע זה מעדותו של פרופ 'יוליוס האלרפורדן ממכון הקיסר וילהלם לפסיכיאטריה ולחקר המוח שליד מינכן, כלול בספר "מדע קטלן", שכתב המדען הגרמני בנו מילר-היל (תרגום: דניאל נדב, הוצאת" מאגנס"). פרופ' האלרפורדן קיבל את …

המשיכו בקריאה

טיפ-טופ – הסביבון המתהפך שהציב אתגר לחתני פרס נובל

כמו צבא כובש שבתהליך התקדמותו משאיר מאחוריו מובלעות לא כבושות, גם המדע המתקדם משאיר מאחוריו לפעמים שאלות לא לגמרי פתורות. לעתים השאלות הלא פתורות האלה קשורות בתופעות פשוטות למראה, אלא שהניסיונות להסבירן מסתבכים ו"נתקעים". דוגמה בולטת לתופעה כזאת, אפשר לראות במקרהו של הסביבון המכונה "טיפ טופ". קיימים מספר סוגי "טיפ טופ". הפשוט שבהם בנוי ככדור …

המשיכו בקריאה

40 שנה אחרי גילוי האיידס, אולי הגיע הזמן לגלות משהו גם על נפש האדם שמילאה תפקיד מרכזי בגילוי הזה

בסוף (ואולי בהתחלה), גם במדע – הכל אנשים. ולראיה, הנה סיפור על שאיפות, כשרונות, רפואה, מגיפה, כבוד – והרבה כסף. בכנס מדעי שהתקיים לפני כעשור, לא חשוב באיזו עיר ובאיזו ארץ, התפנו המדענים מדיון בדו"חות המחקר השונים שהציגו עמיתיהם, וחזו בלהקת שחקנים חובבים שהציגו לפניהם מחזה מדעי מפרי עטו של בוב מרטין. מרטין, מדען בכיר ממכון …

המשיכו בקריאה