מחשבות

היה? או לא היה? – על הגבול בין שקר לאמת

בשנת 1996 שלח הפיסיקאי אלן סוקאל (Alan Sokal), מאוניברסיטת ניו-יורק, מאמר לכתב-העת המדעי Social Text היוצא לאור באוניברסיטת דיוק, ומתמקד בחקר התרבות. הכותרת: "מרחיבים את הגבולות: לקראת הרמנויטיקה טרנספורמטיבית של כבידה קוונטית". המאמר עבר את מחסום העריכה – ופורסם. זמן לא רב לאחר מכן הודיע סוקאל, שמדובר במה שהוא כינה "ניסוי": המאמר, למעשה, אינו אלא …

המשיכו בקריאה

האם "התקשורת" חד-צדדית? האם יש "אמת לשעתה"? עם מותו, בגיל 87, של תא"ל במיל' יצחק שני, הצנזור הצבאי שסגר את העיתון "חדשות" ל-4 ימים, אולי כדאי לחזור לשורשים: פסק-דין "קול-העם" משנת 1953. לתשומת לב סוגרי הערוצים מודל 2023

מצד אחד, נשמעים קולות הקוראים להטיל על העיתונות חוקים, כללים וסייגים ("חוק בשורות איוב", חוק חובת בקשת ופרסום תגובות, תיקון לחוק לשון הרע). מצד שני התקשורת (ובכן, בעיקר אילנה דיין) מתקוממת על השופט נועם סולברג ש"חדר לשיקולי עריכה" בעת שבחן את המוצר המוגמר: (פרק בתוכנית הטלוויזיה "עובדה" בעניינם של סרן ר' וחייליו במוצב גירית). מצד …

המשיכו בקריאה

"תוציאו להם, לפחות, את המוח" – על המדע והמדענים תחת המשטר הנאצי

"תראו חבר'ה, אם אתם הולכים להרוג את האנשים האלה, תוציאו להם לפחות את המוחות החוצה, כדי שנוכל להשתמש בחומר הזה למחקר מדעי". קטע זה מעדותו של פרופ 'יוליוס האלרפורדן ממכון הקיסר וילהלם לפסיכיאטריה ולחקר המוח שליד מינכן, כלול בספר "מדע קטלן", שכתב המדען הגרמני בנו מילר-היל (תרגום: דניאל נדב, הוצאת" מאגנס"). פרופ' האלרפורדן קיבל את …

המשיכו בקריאה

Back in the U.S.S.R. – You don't know how lucky you are, boy

אם רוסיה באמת שואפת לחזור לאחור, לתבוע את עלבונה של ברית המועצות המפורקת, ולזכות מחדש בכבודה האבוד, אולי כדאי לנסות להיזכר ולהזכיר את רוח הזמן של אותם ימים רחוקים במזרח אירופה. (הכותרת לקוחה, כמובן, משירם הידןע של ג'ון לנון ופול מק'ארתני, "בחזרה לברית המועצות"). האם, באמת, בבוא העת יכריע הטוב את הרשע? בעקבות דוקטור ז'יוואגו …

המשיכו בקריאה

מה ליותם ראובני, שהלך לעולמו באחרונה, ולרוצח השכיר של העם היהודי?

הרוצח השכיר של העם היהודי. יותם ראובני. הוצאת נמרוד. 285 עמודים. ניסיון להבין את מלחמת העולם השנייה, עשוי להוביל לשורש לא מפתיע: מלחמת העולם הראשונה, שבשנה הבאה ימלאו 100 שנים לפריצתה. השימוש בגז למטרות המתת אנשים, שהיה אחד המאפיינים הבולטים של השואה, הומצא, למעשה, במלחמת העולם הראשונה. בעל הרעיון, ומממשו, הכימאי פריץ האבר, יהודי מומר …

המשיכו בקריאה

40 שנה אחרי גילוי האיידס, אולי הגיע הזמן לגלות משהו גם על נפש האדם שמילאה תפקיד מרכזי בגילוי הזה

בסוף (ואולי בהתחלה), גם במדע – הכל אנשים. ולראיה, הנה סיפור על שאיפות, כשרונות, רפואה, מגיפה, כבוד – והרבה כסף. בכנס מדעי שהתקיים לפני כעשור, לא חשוב באיזו עיר ובאיזו ארץ, התפנו המדענים מדיון בדו"חות המחקר השונים שהציגו עמיתיהם, וחזו בלהקת שחקנים חובבים שהציגו לפניהם מחזה מדעי מפרי עטו של בוב מרטין. מרטין, מדען בכיר ממכון …

המשיכו בקריאה